Origineel recept: Soto Katjang Buta (Blinde pindasoep)

20120816-000305.jpg

De vraag was of ik een goed recept heb voor pindasoep. Het antwoord was nee. Ik ben allergisch voor pinda’s en ik eet ze dus niet. Maar Evelyn was vasthoudend. De Surinaamse recepten die ze eerder gebruikt had, leverden niet het resultaat op waarop ze hoopte. Nu weet ik niks van Surinaams, maar mijn Indonesisch mag er zijn. Dus sloot ik een deal: ik zou op papier, blind, een Indonesisch pindasoep-recept bedenken en Evelyn zou het maken en proeven. Zie hier het glorieuze resultaat.
20120815-114635.jpg

Mijn redenering was als volgt: ik vermeng de smaken van soto ayam met elementen van gado gado en ik heb een pindasoep. Evelyn is vegetariër, dus de kippensoep werd een groentesoep. Ze heeft zich grotendeels aan mijn aanvankelijke recept gehouden, maar heeft al kokend enkele hoeveelheden aangepast.

Evelyn:
,,Van de week je pindasoep-recept gebruikt om vijf vrienden te voeren. Ik heb eerder twee varianten van Surinaamse pindasoep gemaakt, met verschillende soorten pindakaas (pittige en milde) en inclusief tom tom. De recepten waarmee ik toen werkte vroegen om kippenbouillon. Omdat ik geen vlees eet heb ik een groentebouillon getrokken, en verder min of meer het recept gevolgd. Het resultaat was wel aardig, maar wel wat eentonig en (daardoor) ‘massief’. (De tom tom was wel erg lekker, maar daar kan ook weinig aan misgaan.)

Met dit recept een heel ander resultaat. Het pinda‘saus’ mengsel smaakte, voordat ik er de kokosmelk aan toevoegde, heerlijk rijk, vol, warm-zoet, pittig. Hoewel ik, als ik niet te lui was geweest om nogmaals naar de winkel te lopen, er nog twee rode pepers in had gedaan om hem nog wat pittiger te maken. Van de kokosmelk zou ik de volgende keer iets minder gebruiken (om de andere smaken wat meer te laten spreken). Verder was hij fantastisch, ontzettend delicaat. De taugé maakte het, vond ik, echt af, en zag er daarnaast erg feestelijk uit. Sowieso had de soep een mooie donkergele kleur (in tegenstelling tot de ietwat onbestemde bruine kleuren waar mijn voorgaande pogingen in uitmondden). We waren met z’n zessen, maar hadden er waarschijnlijk nog één of twee eters bij kunnen hebben – er staat nog wat in de vriezer.”

Als ik had geweten dat ze het meteen voor zes mensen had gemaakt, was ik denk ik behoorlijk zenuwachtig geworden. Maar goed, het is zodanig geslaagd dat ik van haar beschrijving zin krijg om het alsnog te proeven. Ik weet uit ervaring dat ik dat maar beter kan laten. Omdat ik nooit zal weten hoe dit recept smaakt, heb ik het Soto Katjang Batu genoemd: blinde pindasoep.
Voor wie de pinda’s geen probleem zijn, hier dan het recept:

Voor 6 personen:
3 liter water / 3 blokjes groentebouillon / 8 teentjes knoflook, fijngehakt /  een stuk gember van 8 centimeter, geschild en fijngehakt / 1 pond kruimige aardappelen, in blokjes / 5 bosuien / 2 grote uien / 2 theelepels gemalen laos / 2 theelepels gemalen kentjur / 2 theelepels gemalen koenjit / 1 stengel citroengras, gekneusd / 3 djeroekbladeren / het sap van 1 limoen / het sap van een halve citroen / 500 gram geroosterde pinda’s / 3 schijfjes gula djawa / 5 rode chilipepers / 150 milliliter kokosmelk / 200 gram taugé / 100 gram rijstvermicelli / een handje bladselderij / een handje bieslook / zout / witte peper

Breng water met bouillonblokjes aan de kook.
Doe vier fijngehakte tenen knoflook met de uien, bosuien, gember, koenjit, laos, kentjur, djeroekbladeren en citroengras in de pan. Bak ongeveer 5 minuten en voeg toe aan de bouillon. Voeg de aardappels toe en kook ze en kwartier. Pureer alles met een staafmixer. Doe het citroensap en het limoen sap erbij.

Week de rijstvermicelli volgens aanwijzingen op de verpakking.

Vermaal de pinda’s, gula djawa, chilipepers en 4 tenen knoflook in een keukenmachine. Meng dit in een pan met de kokosmelk en breng aan de kook. Voeg de saus toe aan de soep. Roer het goed en laat het ongeveer 10 minuten inkoken. Breng op smaak met zout en witte peper.

Verdeel de geweekte rijstvermicelli over zes kommen. Schep daar soep overheen en voeg royale hoeveelheden taugé, bieslook, bosui en selderij toe.

Met dank aan Evelyn Austin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>